+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2

Thread: Phonon no sound

  1. #1

    Default Phonon no sound

    I am attempting to get phonon sound output working with no success.

    I have a cross-compiled qt 4.6.0 for Geode, which is using the gstreamer backend and alsa.
    I have verified that sound output works using aplay, and gstreamer from the command line.

    Whenever I attempt to play the audio, I hear a faint static sound that continues while the application is running, even past the duration of the wav file.

    The application is being launched as follows:
    GST_DEBUG=3 PHONON_GST_DEBUG=3 dbus-launch /home/app/app -qws


    I have not attached any code, as I have attempted to run multiple applications including the Phonon demos/examples with no success.

    I believe the relevant portion of the debug output is the following.

    INFO GST_PLUGIN_LOADING gstplugin.c:659:gst_plugin_load_file: plugin "/usr/local/generic_platform/lib/gstreamer-0.10/libgstalsa.so" loaded
    INFO GST_ELEMENT_FACTORY gstelementfactory.c:363:gst_element_factory_create : creating element "alsasink"
    INFO GST_ELEMENT_PADS gstelement.c:698:gst_element_add_pad:<GstBaseSink@ 0x827c030> adding pad 'sink'
    WARN alsa pcm_hw.c:1293:snd_pcm_hw_open: alsalib error: open '/dev/snd/pcmC0D0p' failed (-16): Device or resource busy
    WARN alsa gstalsasink.c:682:gst_alsasink_open:<alsasink0> error: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    WARN alsa gstalsasink.c:682:gst_alsasink_open:<alsasink0> error: Device 'default' is busy
    INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1746:gst_element_message_full:<alsasi nk0> posting message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1769:gst_element_message_full:<alsasi nk0> posted error message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.

    It appears that the sound device is in use by something. However, no other applications are running that are using the sound card. I have used fuser to examine the device in question and nothing is using it.

    Does anyone have suggestions as to how to proceed.

    Thanks in advance.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    1
    Qt products
    Qt/Embedded
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: Phonon no sound

    Hi,
    I am also facing the same bug with my mini2440 board. I am also using the gstreamer backend and alsa device. I am using Qt 4.5.2 and whenever I use qt phonon my application crashes with an "Illegal Instruction" output. With
    GST_DEBUG=3 PHONON_GST_DEBUG=3 /home/root/myapp -qws
    I get the follwing bug report :

    root@(none):~# GST_DEBUG=3 PHONON_GST_DEBUG=3 ./qmusicplayer -qws
    0:00:00.011141000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:608:init_pre: Initializing GStreamer Core Library version 0.10.22
    0:00:00.018701000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:609:init_pre: Using library installed in /usr/lib
    0:00:00.021188000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:619:init_pre: Linux (none) 2.6.32-rc8 #8 Thu May 13 12:52:39 IST 2010 armv4tl
    0:00:00.029971000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gstquery.c:106:_gst_query_initialize: init queries
    0:00:00.130028000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gstmessage.c:75:_gst_message_initialize: init messages
    0:00:00.138000000 654 0x1d830 INFO GST_PLUGIN_LOADING gstplugin.c:265:_gst_plugin_initialize: registering 0 static plugins
    0:00:00.164019000 654 0x1d830 INFO GST_PLUGIN_LOADING gstplugin.c:250:gst_plugin_register_static: registered static plugin "staticelements"
    0:00:00.166553000 654 0x1d830 INFO GST_PLUGIN_LOADING gstplugin.c:252:gst_plugin_register_static: added static plugin "staticelements", result: 1
    0:00:00.195082000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:920:ensure_current_registry: reading registry cache: /home/root/.gstreamer-0.10/registry.arm.bin
    0:00:00.889645000 654 0x1d830 INFO GST_REGISTRY gstregistrybinary.c:1221:gst_registry_binary_read_ cache: loaded /home/root/.gstreamer-0.10/registry.arm.bin in 0.691143 seconds
    0:00:00.908396000 655 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:671:scan_and_update_registry: Validating registry cache: /home/root/.gstreamer-0.10/registry.arm.bin
    0:00:00.955985000 655 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:756:scan_and_update_registry: Registry cache has not changed
    0:00:00.965134000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:967:ensure_current_registry: registry reading and updating done, result = 1
    0:00:00.967739000 654 0x1d830 INFO GST_INIT gst.c:443:gst_init_check: initialized GStreamer successfully
    "PGST(2): Using GStreamer 0.10.22"
    0:00:01.267356000 654 0x1d830 INFO GST_PLUGIN_LOADING gstplugin.c:570:gst_plugin_load_file: plugin "/usr/lib/gstreamer-0.10/libgstalsa.so" loaded
    0:00:01.271432000 654 0x1d830 INFO GST_ELEMENT_FACTORY gstelementfactory.c:399:gst_element_factory_create : creating element "alsasink"
    0:00:01.283401000 654 0x1d830 INFO GST_ELEMENT_PADS gstelement.c:639:gst_element_add_pad:<GstBaseSink@ 0x92000> adding pad 'sink'
    0:00:01.426273000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2150:gst_element_continue_state:<alsa sink0> completed state change to READY
    0:00:01.429051000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2163:gst_element_continue_state:<alsa sink0> posting state-changed NULL to READY
    "PGST(2): AudioOutput using alsa audio sink"
    "PGST(3): Found new audio device default (DeviceManager 0x88130)"
    0:00:01.456479000 654 0x1d830 INFO GST_ELEMENT_FACTORY gstelementfactory.c:399:gst_element_factory_create : creating element "alsasink"
    0:00:01.460303000 654 0x1d830 INFO GST_ELEMENT_PADS gstelement.c:639:gst_element_add_pad:<GstBaseSink@ 0x92330> adding pad 'sink'
    0:00:01.494988000 654 0x1d830 WARN alsa pcm_hw.c:1321:snd_pcm_hw_open: alsalib error: open /dev/snd/pcmC0D0p failed: Device or resource busy
    0:00:01.497250000 654 0x1d830 WARN alsa gstalsasink.c:689:gst_alsasink_open:<alsasink1> error: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.499680000 654 0x1d830 WARN alsa gstalsasink.c:689:gst_alsasink_open:<alsasink1> error: Device 'default' is busy
    0:00:01.502860000 654 0x1d830 INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1675:gst_element_message_full:<alsasi nk1> posting message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.507040000 654 0x1d830 INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1698:gst_element_message_full:<alsasi nk1> posted error message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.509847000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2434:gst_element_change_state:<alsasi nk1> have FAILURE change_state return
    0:00:01.512362000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2044:gst_element_abort_state:<alsasin k1> aborting state from NULL to READY
    0:00:01.533023000 654 0x1d830 WARN alsa pcm_hw.c:1321:snd_pcm_hw_open: alsalib error: open /dev/snd/pcmC0D0p failed: Device or resource busy
    0:00:01.535564000 654 0x1d830 WARN alsa gstalsasink.c:689:gst_alsasink_open:<alsasink1> error: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.537446000 654 0x1d830 WARN alsa gstalsasink.c:689:gst_alsasink_open:<alsasink1> error: Device 'hw:0,0' is busy
    0:00:01.540095000 654 0x1d830 INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1675:gst_element_message_full:<alsasi nk1> posting message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.543016000 654 0x1d830 INFO GST_ERROR_SYSTEM gstelement.c:1698:gst_element_message_full:<alsasi nk1> posted error message: Could not open audio device for playback. Device is being used by another application.
    0:00:01.545777000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2434:gst_element_change_state:<alsasi nk1> have FAILURE change_state return
    0:00:01.547541000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2044:gst_element_abort_state:<alsasin k1> aborting state from NULL to READY
    0:00:01.550112000 654 0x1d830 INFO GST_STATES gstelement.c:2150:gst_element_continue_state:<alsa sink1> completed state change to NULL
    ....
    ....
    ....
    Illegal instruction
    root@(none):~#

    Did anyone solve this bug? If yes how to proceed on this. I think qt phonon is using my device for both capture and playback and since qt phonon has already accessed the sound device for capture and it is getting "device or resource busy" when it tries to use the same device for playback. How ot go about and solve this bug?

    Thank You,
    Abu Saad Papa

+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Multiple sound files in Phonon Audio
    By brent99 in forum Qt Programming
    Replies: 0
    Last Post: 8th March 2010, 22:26
  2. Replies: 6
    Last Post: 23rd December 2009, 11:45
  3. Phonon Cannot Play Sound (without Error)
    By padawan in forum Qt Programming
    Replies: 5
    Last Post: 16th September 2009, 16:17
  4. MP3 Sound / OGG Sound Play on GUI
    By patrik08 in forum Newbie
    Replies: 3
    Last Post: 1st September 2006, 20:01
  5. Sound on KDE 3.5
    By jaynewpeng in forum KDE Forum
    Replies: 6
    Last Post: 2nd February 2006, 14:06

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts