Results 1 to 5 of 5

Thread: High CPU Utilization

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    134
    Thanks
    10
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default High CPU Utilization

    Dear All,
    I am experimenting on a project which is connected to a camera by means of QTcpSocket. My program is to send a request for an image to camera and after receiving, process it and send another request.
    The problem is in terms of CPU Utilization. My program takes 40 - 50% of CPU to execute. Is this deafault behaviour or is there any way to fix this issue so that program takes less CPU.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Germany
    Posts
    502
    Thanks
    11
    Thanked 76 Times in 74 Posts
    Qt products
    Qt4 Qt5
    Platforms
    Unix/X11 Windows

    Default Re: High CPU Utilization

    Hi, could you post some code, especially for the image processing part? (I'm just guessing that that's the most time consuming part, use a profiler to find out where the program really spends its time)

    Ginsengelf

  3. #3
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    134
    Thanks
    10
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default Re: High CPU Utilization

    Precessing in the sense I am just displaying the image and as per the user perameter changing the image. example if user press b/w conversion then image will be converted into black and white.

    even i have checked a Qt example affine in Qt\Demo\. If you run this appliaction atleast it will consume 25% of CPU. and on user action such as rotating etc it will consume 40 - 45%

  4. #4
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    India
    Posts
    1,042
    Thanks
    8
    Thanked 133 Times in 128 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt/Embedded
    Platforms
    MacOS X Unix/X11 Windows

    Default Re: High CPU Utilization

    so does your application continuously uses the cpu or just at image processing?

  5. #5
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Warsaw, Poland
    Posts
    33,359
    Thanks
    3
    Thanked 5,015 Times in 4,792 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5 Qt/Embedded
    Platforms
    Unix/X11 Windows Android Maemo/MeeGo
    Wiki edits
    10

    Default Re: High CPU Utilization

    Can we just see the code? Or better yet, output from a profiler - this will tell you immediately what eats up most of the cpu.
    Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

    Please ask Qt related questions on the forum and not using private messages or visitor messages.


Similar Threads

  1. QImageReader and High Resolution pictures
    By SABROG in forum Qt Programming
    Replies: 5
    Last Post: 23rd April 2009, 21:05
  2. Embedding Qwt plot High Resolution
    By giusepped in forum Qwt
    Replies: 7
    Last Post: 21st April 2009, 10:44
  3. Very high CPU usage with QTableView and MVC
    By montylee in forum Qt Programming
    Replies: 7
    Last Post: 24th March 2009, 07:14
  4. High quality business papers
    By NoRulez in forum Qt Programming
    Replies: 9
    Last Post: 15th October 2008, 07:42
  5. Replies: 1
    Last Post: 9th June 2008, 21:41

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Digia, Qt and their respective logos are trademarks of Digia Plc in Finland and/or other countries worldwide.