Results 1 to 7 of 7

Thread: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

  1. #1
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    4
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Unix/X11

    Default libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Hi all,

    I installed Qt 5.12.1 on Ubuntu 18.04. I am getting the following error when i try to run or debug one of my projects. I am working on this project from more than 2-3 months and everything was working fine until a couple of hours ago. However, other projects are building and running fine with this same version Qt 5.12. The program exits with only this message displayed on the application output window.

    /path/to/Qt/project: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found (required by /path/to/Qt/project)

    I cannot figure out the problem since it was working fine until some time ago. Any help will be greatly appreciated.

    Thank you in advance.
    Last edited by anirudh_92; 19th June 2019 at 17:07.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Graz, Austria
    Posts
    8,356
    Thanks
    36
    Thanked 1,533 Times in 1,484 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5
    Platforms
    Unix/X11 Windows

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Quote Originally Posted by anirudh_92 View Post
    I installed Qt 5.12.1 on Ubuntu 18.04.
    Using the Qt installer?


    Quote Originally Posted by anirudh_92 View Post
    /path/to/Qt/project: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found (required by /path/to/Qt/project)
    This says that the program is trying to use the system Qt (installed from distribution packages).

    Quote Originally Posted by anirudh_92 View Post
    I cannot figure out the problem since it was working fine until some time ago.
    You might have always used the system Qt without realizing it and all was fine since it happened to be the same version.

    If Ubuntu has moved to a different version now then this suddenly stopped working.

    Make sure you are using the correct qmake to create the build files.
    You might also have to set the LD_LIBRARY_PATH variable to point to your Qt installation

    Cheers,
    _

  3. #3
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    4
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Quote Originally Posted by anda_skoa View Post
    Using the Qt installer?

    _
    Hi,

    Thanks for your reply. Yes, i installed using the qt installer.

    Quote Originally Posted by anda_skoa View Post

    This says that the program is trying to use the system Qt (installed from distribution packages).

    You might have always used the system Qt without realizing it and all was fine since it happened to be the same version.

    If Ubuntu has moved to a different version now then this suddenly stopped working.

    Make sure you are using the correct qmake to create the build files.
    You might also have to set the LD_LIBRARY_PATH variable to point to your Qt installation

    Cheers,
    _
    when i look at tools -> options in qt creator, it points the qmake location to gcc_64 folder inside where qt is installed (home/anirudh/opt/Qt/). I assume this is the correct qmake that is being used.

    I do not understand what the LD_LIBRARY_PATH should be pointing to. Because i cannot find any libraries or binary files inside the Qt installation folder. Plase let me know if the reply is not clear.

    Thanks and awaiting a reply,
    Anirudh


    Added after 1 19 minutes:


    Quote Originally Posted by anirudh_92 View Post
    Hi,

    Thanks for your reply. Yes, i installed using the qt installer.



    when i look at tools -> options in qt creator, it points the qmake location to gcc_64 folder inside where qt is installed (home/anirudh/opt/Qt/). I assume this is the correct qmake that is being used.

    I do not understand what the LD_LIBRARY_PATH should be pointing to. Because i cannot find any libraries or binary files inside the Qt installation folder. Plase let me know if the reply is not clear.

    Thanks and awaiting a reply,
    Anirudh
    It seems like i cannot edit my reply. So, I am posting another comment.

    EDIT:

    I figured out that my local qt installation is version 5.12. While /usr/lib/x86_64-linux-gnu/ folder contains Qt libraries related to version 5.9. I added the path /path/to/qt5.12/gcc_64/lib to LD_LIBRARY_PATH through .bashrc file. However, Qt seems to be still having problems finding libraries in my Qt installation folder. Is there any way to tell Qt to use the libraries in my Qt installtion folder instead of looking in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/ ?

    Thanks,
    Anirudh
    Last edited by anirudh_92; 1st July 2019 at 14:08.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Graz, Austria
    Posts
    8,356
    Thanks
    36
    Thanked 1,533 Times in 1,484 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5
    Platforms
    Unix/X11 Windows

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Make sure LD_LIBRARY_PATH is set in the environment you run QtCreator from, e.g. by starting qtcreator from a shell that has this variable set.

    You can also use "ldd" to check on your executable which library it is linking to

    $ ldd /your/program

    Cheers,
    _

  5. #5
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    4
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Quote Originally Posted by anda_skoa View Post
    Make sure LD_LIBRARY_PATH is set in the environment you run QtCreator from, e.g. by starting qtcreator from a shell that has this variable set.

    You can also use "ldd" to check on your executable which library it is linking to

    $ ldd /your/program

    Cheers,
    _

    Hi,

    Thanks for the reply. I was using a desktop shortcut icon for launching Qt creator. For now, I moved the system Qt libraries (relating to Qt 5.9) to another folder outside the LD_LIBRARY_PATH and everything is working fine as Qt detects the local installation libraries (relating to Qt 5.12).

    Thanks,
    Anirudh

  6. #6
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Graz, Austria
    Posts
    8,356
    Thanks
    36
    Thanked 1,533 Times in 1,484 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5
    Platforms
    Unix/X11 Windows

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Quote Originally Posted by anirudh_92 View Post
    For now, I moved the system Qt libraries (relating to Qt 5.9) to another folder
    Moving system libraries is a very bad idea.
    Every update will restore them and you are back in the previous position.

    Also things might rely on them being present

    You can set LD_LIRBARY_PATH in the "Projects" setting in QtCreator or you create a launcher script that sets LD_LIBRARY_PATH and then use this in your desktop icon instead of QtCreator

    Cheers,
    _

  7. #7
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    4
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: libQt5Core.so.5: version `Qt_5.12' not found error

    Quote Originally Posted by anda_skoa View Post
    Moving system libraries is a very bad idea.
    Every update will restore them and you are back in the previous position.

    Also things might rely on them being present

    You can set LD_LIRBARY_PATH in the "Projects" setting in QtCreator or you create a launcher script that sets LD_LIBRARY_PATH and then use this in your desktop icon instead of QtCreator

    Cheers,
    _
    Hi,

    I moved the system library files back to their original location and endited the LD_LIBRARY_PATH under the "projects" settings. It works fine. Thank you!

Similar Threads

  1. version Qt_5 not defined in file libQt5Core.so.5 with link time reference
    By saurabh162 in forum Qt for Embedded and Mobile
    Replies: 0
    Last Post: 28th June 2018, 14:05
  2. Replies: 3
    Last Post: 19th November 2014, 19:44
  3. Replies: 4
    Last Post: 29th April 2014, 16:20
  4. : error: [\NokiaQtSDK\Symbian\SDK\epoc32\release\gcce\udeb\V ideo.exe] Error 1
    By ranjit.kadam in forum Qt for Embedded and Mobile
    Replies: 1
    Last Post: 1st May 2011, 22:11
  5. Replies: 3
    Last Post: 23rd January 2011, 12:15

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Digia, Qt and their respective logos are trademarks of Digia Plc in Finland and/or other countries worldwide.