Results 1 to 6 of 6

Thread: QScintilla ColumnMode?

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    183
    Thanks
    13
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Unix/X11

    Default QScintilla ColumnMode?

    Does anyone know if there is a version of QScintilla out there supporting ColumnMode? I can't seem to find any roadmap or anything.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Alameda, CA, USA
    Posts
    5,018
    Thanks
    280
    Thanked 816 Times in 805 Posts
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Windows Android

    Default Re: QScintilla ColumnMode?

    By "ColumnMode" I assume you mean support for multiple column formatting within a page?

    Looking at the Scintilla website, it doesn't appear to be supported in Scintilla itself, so I doubt it would be supported in a Qt wrapper. Since Scintilla is designed as a source code editor, not general-purpose document editing software, it is not surprising that multiple column support is not there. What would be the point of multiple columns in source code? The Scintilla site has a bug and feature list, and there is nothing on there.
    <=== The Great Pumpkin says ===>
    Please use CODE tags when posting source code so it is more readable. Click "Go Advanced" and then the "#" icon to insert the tags. Paste your code between them.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    183
    Thanks
    13
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: QScintilla ColumnMode?

    Quote Originally Posted by d_stranz View Post
    By "ColumnMode" I assume you mean support for multiple column formatting within a page?

    Looking at the Scintilla website, it doesn't appear to be supported in Scintilla itself, so I doubt it would be supported in a Qt wrapper. Since Scintilla is designed as a source code editor, not general-purpose document editing software, it is not surprising that multiple column support is not there. What would be the point of multiple columns in source code? The Scintilla site has a bug and feature list, and there is nothing on there.
    Column mode comes in handy, especially if you have to fix test data, or need to line up a bunch of poorly aligned code.

    align-001.png

  4. #4
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Alameda, CA, USA
    Posts
    5,018
    Thanks
    280
    Thanked 816 Times in 805 Posts
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Windows Android

    Default Re: QScintilla ColumnMode?

    I see. Can you use the tab setting features for that?
    <=== The Great Pumpkin says ===>
    Please use CODE tags when posting source code so it is more readable. Click "Go Advanced" and then the "#" icon to insert the tags. Paste your code between them.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    183
    Thanks
    13
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: QScintilla ColumnMode?

    Quote Originally Posted by d_stranz View Post
    I see. Can you use the tab setting features for that?
    Thanks for the response.

    Not really, no. Column mode is a bit more than that.

    columnmode14.png
    Yb8if.png
    010edcolumnmode.png

    That does remind me that I need to look into a Tab List with that as well. For some languages you don't want a Tab every N characters, you need specific tab locations.

    Thanks for responding though.


    Added after 28 minutes:


    There __must__ be a way to jury rig it. I believe Notepadqq uses Scintilla and I just found out how to do it in there.

    notepadqq-column-mode.png

    It's rather convoluted. Hold down <ALT><CTRL><Shift> then drag mouse. Once you have it marked you can then move the entire block. Not quite as fancy as UltraEdit or the other editors with column mode where you can search and replace within column, etc.

    notepadqq-column-mode-2.png
    Last edited by RolandHughes; 29th March 2021 at 11:45.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Alameda, CA, USA
    Posts
    5,018
    Thanks
    280
    Thanked 816 Times in 805 Posts
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    Windows Android

    Default Re: QScintilla ColumnMode?

    It's rather convoluted. Hold down <ALT><CTRL><Shift> then drag mouse.
    Visual Studio's code editor has a similar behavior. When I have accidentally done it, it has messed up more source code files than I care to count. I use the VS add-in Visual Assist, which allows me all of the customization I need.

    Anyway, good luck with finding a solution.
    <=== The Great Pumpkin says ===>
    Please use CODE tags when posting source code so it is more readable. Click "Go Advanced" and then the "#" icon to insert the tags. Paste your code between them.

Similar Threads

  1. Installing qscintilla plugin
    By aaditya190 in forum Installation and Deployment
    Replies: 0
    Last Post: 5th December 2013, 10:14
  2. Problem with QScintilla
    By dmr in forum Newbie
    Replies: 2
    Last Post: 8th May 2013, 22:47
  3. QScintilla
    By drake1983 in forum Newbie
    Replies: 3
    Last Post: 1st November 2010, 13:01
  4. QScintilla
    By gerome69 in forum Qt Programming
    Replies: 2
    Last Post: 17th May 2009, 14:30
  5. qscintilla and markers
    By sawerset in forum Qt Programming
    Replies: 0
    Last Post: 17th February 2009, 21:39

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Digia, Qt and their respective logos are trademarks of Digia Plc in Finland and/or other countries worldwide.